rudolf_kleurenbalk.png

Gebrek aan tempspace (Oracle)

Diverse laadprocessen liepen regelmatig vast met de foutmelding dat er onvoldoende tempspace was. DBA breidde de tempspace uit naar 10 GB, 20 GB, 30 GB, 40 GB, de foutmelding bleef steeds weer terug komen.

De oplossing kon pas gevonden worden door het laadproces goed te analyseren. Exceptioneel tempspace gebruik wijst op grote sorteringen en groeperingen, dus op een verkeerd ontworpen query (bijvoorbeeld overbodige sorteringen of groeperingen) of op een foutieve uitwerking van de query door de optimizer van de database.

Sommige processen hadden een herontwerp nodig (eerst sommeren en dan pas filteren is bijvoorbeeld vaak rampzalig voor de performance), sommige databaseinstellingen stonden verkeerd en sommige queries hadden een hint nodig om de optimizer de juiste keuze te laten maken. Een ander voorbeeld was het toevoegen van een index, waardoor niet de hele tabel van 10 GB opgehaald hoefde te worden, maar alleen nog de index.

Een schoolvoorbeeld van een probleem dat bij de DBA terechtkomt vanwege een technische foutmelding, maar ten onrechte niet terug werd gelegd bij de ontwikkelaars.

scheidingslijntje